Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Ve Štětí hromadný dojezd 2.b etapy vyhrál Pajur

Štětí – Estonský reprezentant Romet Pajur v dramatickém dojezdu 2.b etapy Závodu míru juniorů nenašel přemožitele a ovládl páteční odpolední dojezd ve Štětí. Závěr poznamenala celá řada pádů, ve kterých byli i čeští reprezentanti. Ve žlutém ale stále pokračuje Lucemburčan Kockelmann.

            „Byl to velmi těžký dojezd, ale nejtěžší na něm byla ta nervozita, která byla v pelotonu. Každý tu cítil příležitost a díky tomu přišlo několik pádů. Moje nohy, které se moc netěší na zítřek, ale jedou skvěle a dnes přivezly zlato,“ pronesl spokojeně vítěz 2.b etapy Estonec Romet Pajur.

            Odpolední 2.b etapa následovala tradičně po dopolední časovce jednotlivců. Rovinatější profil a trasa dlouhá necelých šedesát kilometrů nahrávala hromadnému dojezdu. Ten ovládl právě estonský rychlík, když za sebou na pásce nechal druhého Belgičana Vlad van Mechelena a třetího Nora Olivera Auklanda. Z domácích jezdců byl kvůli několika pádům v závěru nejlepší až osmatřicátý Pavel Novák, který cílem projel v čase vítěze. „Závod se zatím vyvíjí dobře. Kluci jedou týmově výborně. První etapu zvládli tak, jak jsme chtěli. Časovka také dopadla dobře a neztratili jsme ani dnes. Štěpán je po pádu trochu otlučený a uvidíme, jak ty odřeniny budou bolet. Naštěstí ten pád přišel v ochranné zóně, takže se rozhodovat bude zítra a bude-li příležitost, tak zaútočíme. Špice je vyrovnaná a nikdo to soupeři nebude chtít nechat zadarmo. Bude se čekat na chybu. My do toho rozhodně půjdeme, protože když odjede správná skupina, může z toho být i žluťák,“ vede svůj tým k nevyšším metám český kouč Tomáš Konečný.

            Díky hromadnému dojezdu ke změnám na čele celkové klasifikace nedošlo. Žlutý trikot udržel Lucemburčan Mathieu Kockelmann. Za ním se drží Němec Herzog a průběžně třetí je právě vítěz „štětské“ etapy Romet Pajur. „Čeká nás královská etapa. Musím do ní jít s pozitivním myšlením a věřit sám sobě. V horách se cítím skvěle a mám je rád. Každý chce žlutý trikot a i já o něj rozhodně budu pořádně bojovat,“ oznámil útok na „žluťáka“ Estonec Pajur.

            Lucemburský jezdec Kockelmann ho ale hodlá udržet. „Celý tým je teď neskutečně motivovaný. Musíme do zítra trochu zrelaxovat a plně se soustředit na udržení žlutého trikotu. V horách se cítím dobře. Těžké to bude pro každého, ale doufám, že mě ve žlutém uvidíte i v neděli. Doteď mohu být spokojený s tím, co tu předvádíme a věřím, že to vydrží až do neděle,“ věří si lídr průběžné klasifikace Mathieu Kockelmann, kterému v roli týmového mechanika fandí jeho o pět let starší bratr Raphael, který sám Závod míru juniorů dvakrát absolvoval. „Je nádherné bráchu vidět ve žlutém. Vím, že je silný, stále jde nahoru a je rozhodně v nejsilnějším týmu. Já byl tehdy v jiné roli, ale on má na to, aby na sobě v neděli žlutý trikot přivezl do Terezína,“ drží pěsti žlutému bratrovi Raphael Kockelmann.

            Před pelotonem 50. ročníku Závodu míru juniorů jsou dvě závěrečné etapy, ty nejtěžší. Sobotní 3. etapa z Teplic do německého Olbernhau je se svými 122 kilometry a těžkým profilem se třemi vrchařskými prémiemi na Cínovci, v Mníšku a Seiffenu zaslouženě označovaná jako „královská“. Definitivní finiš přijde v neděli v Terezíně.

Výsledky – 2b. etapa (Štětí, 57 km):
1. Romet Pajur (EST) 1:14:57
2. Vlad van Mechelen (BEL)
3. Oliver Aukland (NOR)
4. Noa Isidore (FRA)
5. Dario Igor Belletta (ITA)
38. Pavel Novák (CZE) – všichni stejný čas
 
Celkově:
1. Mathieu Kockelmann (LUX) 4:04:55
2. Emil Herzog (GER) +0:13
3. Romet Pajur (EST) +0:17
4. Kristian Egholm (DEN) +0:32
5. Pavel Novák (CZE) +0:34

 


 

Tags: 
Image: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů