Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Etapu vyhrál Dán Pedersen, Američané slaví historický úspěch

Terezín/Litoměřice – Poprvé v historii vyhrál Závod míru juniorů americký cyklista. Brandon McNulty je první, kdo se po 44. letech zapisuje do historických tabulek vítězů. Američané letos neměli konkurenci, druhým v pořadí je totiž krajan Adrien Costa. Na litoměřickém náměstí ale poslední etapové prvenství slavil dánský reprezentant Rasmus Pedersen, kterému se podařilo z hlavního pole uniknout.
    Závěrečná takřka stokilometrová etapa měla svůj tradiční start v Terezíně, ale kvůli rekonstrukci Tyršova mostu netypicky skončila v Litoměřicích. Už obligátně bývá plná nástupů, jelikož cyklisté cítí poslední šanci se předvést. Od startu se neustále nastupovalo, ale americký tým si čelo kontroloval a ataky na McNultyho žluťáka stále odrážel. „Stálo to hodně sil, ale byli jsme jen krůček od historického momentu, který jsme byli pevně rozhodnuti získat. Nikdo z nás nepochyboval, že to snad nedokážeme. Byli jsme na to dost silní, ale jsem šťastný, že už jsme v cíli a opravdu se zapisujeme do historie. Je to neuvěřitelné,“ oddechl si Adrien Costa, sympatický mladík, kterému v konečném pořadí patřila stříbrná pozice. 
    Na cílové rovince se ale radoval Dán Rasmus Pedersen. Ten před závěrečným stoupáním na vrchařskou prémii nad Maškovicemi odjel s Kazachem Vadimem Pronským. Peloton sice dvojici stíhal, ale duo si několikavteřinový odstup udrželo. Dán Pedersen jakoby svým prvenstvím na závěr poukázal na fakt, že v předchozích čtyřech letech právě dánští reprezentanti byli při juniorském Závodě míru těmi, před kterými se musel sklonit svět. „Teď je situace jiná. Každý rok je někdo silnější a letos jsme to byli my. Za vítězstvím jsme šli od začátku a teď ho opravdu máme. Věřím, že se nám podařilo nastartovat novou éru a jsem hrdý na to, že jsme skutečně první Američané, kteří Závod míru vyhráli. Tu symboliku vnímáme, Závod míru je něčím víc, je to velký pojem,“ podotkl celkový vítěz 44. ročníku Brandon McNulty.
    Čeští jezdci měli k pódiu trochu dále. V poslední etapě byl Jakub Otruba v hlavním poli dvaapadesátý. Michal Brázda ale vyhrál první rychlostní prémii. Celkově pak Otruba, jako nejlepší domácí jezdec dojel dvanáctý. „Kluci teď nepatří mezi silné ročníky. To se nedá nic dělat, musí na sobě zamakat. Tohle porovnání se světem je pro ně výbornou prověrkou. Otruba nejel špatně, kluci se mu snažili pomoci. Určitě mě zaujal i bojovný postoj Matěje Štibingra, který úvodní etapu dojel se zlomenou klíční kostí,“ podotkl ředitel Závodu míru juniorů Svatopluk Henke. „V souhrnu jsem spokojený. Až na nějaké drobnosti za sebou máme opět velmi vydařený ročník, který byl plný zlomových momentů, velkých výkonů a nepochybně krásných zážitků z etap, které juniorským jezdcům otevírají brány do světa velké cyklistiky. Všem, kteří se na realizaci a přípravách závodu podíleli, patří velký dík a já mohu jen slíbit, že uděláme maximum proto, abychom se napřesrok zase sešli a vytvořili závod, který bude patřit k těm nejlepším na světě,“ uzavřel Svatopluk Henke letošní 44. ročník. 

Výsledky – 4. etapa: 1. Rasmus Pedersen (DEN) 2:24:58, 2. Vadim Pronskij (KAZ) +0:05, 3. Leo Appelt (GER), 4. Sergej Rostovtsev (RUS), 5. Szymon Sajnok (POL), 52. Jakub Otruba všichni +0:15, Tomáš Čapek +2:37, 79. Michal Brázda, 80. Jonáš Březina, 81. Lukáš Kunt všichni +8:30 (všichni ČR).

Celkově: 1. Brandon McNulty 9:26:57, 2. Adrien Costa +0:27, 3. Nikolaj Ilichev (RUS), 4. Tobias Foss (NOR) oba +2:43, 5. Thomas Vereecken (BEL) +3:02, 12. Jakub Otruba +5:31, 69. Lukáš Kunt +23:40, 73. Michal Brázda +27:17, 78. Tomáš Čapek +29:53, 85. Jonáš Březina +34:51 (všichni ČR).

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů