Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Seveřani dramatizují Závod míru juniorů

Teplice/Zinnwald – O pořádné drama se postarali severští cyklisté při 43. ročníku juniorského Závodu míru. V předposlední "Královské" etapě se startem v Teplicích a cílem v německém Zinnwaldu totiž zvítězil švédský reprezentant Eriksson, který do cíle přivezl na druhém místě dánského jezdce Magnuse Klarise, jehož celkový čas je nyní naprosto shodný s vedoucím jezdcem Francouzem Bouhanim. O celkovém vítězi tak v poslední etapě může rozhodnout naprostá drobnost. Letošní ročník májových etap tak bude mimořádně dramatický až do závěrečného projetí cílové pásky v Terezíně.
    Sobotní třetí den závodu tradičně přinesl rozhodující momenty. Nejdelší, sto dva kilometry dlouhý díl, díky dvojnásobnému stoupání na Komáří Vížku už pravidelně dělí cyklistický peloton. Do cílového Zinnwaldu dojíždí startovní pole značně potrhané a i tentokrát se v "Teplické" zkoušce ukázala síla a vytrvalost mladých závodníků. V závěru se vytvořila čtyřčlenná skupina, kde francouzská reprezentace měla převahu v podobě dvou jezdců Rayana Bouhanniho a Pareta Peintra. O pódium na německém území ale spurtoval druhý jmenovaný spolu se Švédem Lucasem Erikssonem a Dánem Magnusem Klarisem. Nejvíce sil měl při dojezdu Švéd před Dánem. Francouz Paret Peintre dojel bronzový a jeho kolega Bouhani "bramborový" se čtyřvteřinovou ztrátou. "Etapa se rozhodovala prakticky už v prvním stoupání. Náš tým výborně spolupracoval a jsem rád že se podařilo žlutý ttrikot získat, i když udržet ho bude dost těžké. Škoda, že se mi nepodařilo uviset i v závěru, protože by to přineslo určitý klid pro poslední etapu," řekl v cíli nový lídr závodu Rayane Bouhanni.
    V nejtěžší etapě zazářil i český reprezentant Adam Ťoupalík, který za odskočenou čtveřicí spurtoval v devítičlenné skupině o páté místo se ztrátou půl minuty. Ťoupalík nakonec bodoval sedmý.
    Etapa udělala značné změny především v celkové klasifikaci. Do čela se dostal čtvrtý muž etapy Francouz Bouhani, s nímž má nyní naprosto shodný čas stříbrný Dán Klaris. S mankem šestnácti vteřin je pak bronzový Američan Barta. Ťoupalík se posunul na průběžnou dvanáctou pozici s odstupem padesáti devíti vteřin na lídra závodu. "Adam zajel výborně, s ním jsem opravdu velmi spokojený. Škoda, že se neprotlačil do elitní desítky. Za sebou máme nejtěžší etapu, které dle mého názoru rozhodla. Minuta je už dost, protože počítám, že v Terezíně se bude rozhodovat v hromadném dojezdu. Peloton nedopustí, aby někdo odjel, ale určitě budeme bojovat až do poslední chvíle," řekl kouč české reprezentace Luděk Kubias.
    Závěrečná etapa startuje tradičně v Terezín s odbitím deváté hodiny ranní. Zhruba kolem půl dvanácté bude v témže městě jasné, kdo se stal celkovým vítězem letošního ročníku ZMJ. "Souboj vedoucího Francouze Bouhanniho s druhým Dánem Klarisem bude mimořádně atraktivní a podpořit budou potřebovat i čeští jezdci, kteří se v závěrečný den budou chtít blýsknout, takže věřím, že závod přitáhne i značnou diváckou kulisu," zve ke sledování poslední etapy tiskový mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek.
 
Výsledky – 3. etapa: 1. Lucas Eriksson (Švédsko) 2:44:31, 2. Magnus Klaris (Dánsko), 3. Aurélie Paret Peintre (Francie) - všichni stejný čas, 4. Rayane Bouhanni (Francie) +0:04, 5. Mark Padun (Ukrajina), 7. Adam Ťoupalík (ČR) - oba +0:31, 53. Pavel Camrda +6:23, 75. Roman Lehký +10:15, 91. Jan Kovář +13:24, 96. Marek Šípoš +14:40, 106. Luděk Helis +18:18 (všichni ČR).

Celkově: 1. Rayane Bouhanni (Francie) 6:55:33, 2. Magnus Klaris (Dánsko) - stejný čas, 3. William Barta (USA) +0:16, 4. Lennard Kämna (Německo) +0:21, 5. Igor Decraene (Belgie) +0:29, 12. Adam Ťoupalík (ČR) +0:59, 49. Pavel Camrda +7:50, 56. Roman Lehký +11:01, 68. Jan Kovář +015:07, 71. Marek Šípoš +15:58, 103. Luděk Helis +29:13 (všichni ČR).
 
Více informací naleznete na www.zmj.cz.

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů