Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Kadlec na pásce v Terezíně prohrál s Italem Savinem, Herzog slaví žluťáka

Terezín – Jen na italského cyklistu Federika Savinoa nestačil český reprezentant Milan Kadlec v poslední 4. etapě juniorského Závodu míru.  V Terezíně se ale slavilo na několika frontách – Ital Savino vybojoval etapové zlato, česká reprezentace první pódium májových etap a Němec Emil Herzog udržel žlutý trikot a stal se celkovým vítězem jubilejního 50. ročníku Závodu míru juniorů.

             Poslední etapa Závodu míru juniorů nikdy nebývá procházka růžovou zahradou. Na cyklistický peloton čekalo posledních sto kilometrů a hlavně kvartet vrchařských prémií v Pohořanech nad Litoměřicemi. Už od startu v Terezíně střídal jeden nástup druhý. Na čele nikdy nechyběli domácí jezdci. Každý chtěl využít poslední možnost se předvést na jednom z nejprestižnějších juniorských podniků světa. Stále se dalo hodně získat, ale i ztratit. „Nechtěli jsme nic podcenit. Celý tým jsme dělali maximum, abychom udrželi včera získaného žluťáka. Stálo to opravdu hodně sil,“ poznamenal v cíli celkový vítěz Závodu míru juniorů Němec Emil Herzog.

            Ten se do trikotu lídra oblékl po sobotní královské etapě s cílem v německém Olbernhau a už byl rozhodnut ho dovézt do Terezína. Do závěrečné etapy nastupoval s „luxusním“ náskokem téměř půl minuty na druhého Portugalce Morgada. Závěrečný etapový atak ale soupeřům přece jen vyšel. O rozhodující únik se postarala česko-italská dvojice Milan Kadlec a Federico Savino, která nastoupila při nájezdu do Litoměřic, tedy necelých deset kilometrů před cílovou páskou v Terezíně. Více sil v závěru měl ale nakonec Ital Federico Savino. Česká reprezentace díky stříbrnému Milanu Kadlecovi nakonec bez slavnostního pódia neodjíždí. „Loni jsem dojel třetí, letos druhý, škoda, že tu při takové tendenci nebudu příští rok,“ usmál se stříbrný v poslední etapě Milan Kadlec, kterého celou dobu sledoval otec stejného jména a taktéž bohaté závodní kariéry. „No já myslím, že radost jsem mu udělal. Ze včera jsem unavený a na víc jsem už neměl sílu. Dojeli jsme do cíle ve dvou a já prostě dojel druhý. To vítězství nám tady chybělo, ale jako tým jsme fungovali skvěle. Závod míru je nejprestižnější závod v Česku, takže jsem rád, že jsem si užil i to stříbro,“ uzavřel spokojeně český reprezentant Milan Kadlec, kterého na stupně vítězů ještě doprovodil třetí Estonec Romet Pajur, který do Terezína jen čtyři vteřiny za vítěznou dvojicí přivedl hlavní pole s lídrem závodu Herzogem.

            Díky minimálnímu odstupu se čelo závodu v konečném pořadí nezměnilo. Celkovým vítězem byl právě Němec Emil Herzog před Portugalcem Antoniem Morgadou a třetím Norem Jorgenem Nordhagenem. Nejlepším domácím závodníkem je šestý Pavel Novák s odstupem necelé dvou a půl minuty na Herzoga.

             Emil Herzog je v padesátileté historii ZMJ sedmým německým reprezentantem, který se nyní zapisuje do dějin jako celkový vítěz. „Jsem opravdu hodně šťastný a moc si to užívám. Pro mě je Závod míru velký pojem. Má svoji hlubokou tradici a navíc je součástí Nations Cupu. Pro juniory na světě není nic lepšího. Přiznám, že to byla vlastně sranda – samý kopec nahoru a náročné sjezdy dolů – díky nim to vlastně sranda nebyla, ale já to tak mám rád a moc jsem si to užil. Dojel jsem lépe než loni a vyhrál etapák, jehož laťka je ve světovém měřítku nastavena opravdu nejvýše,“ pochválil pořadatelský tým z CK Slavoj Terezín kolem ředitele závodu Svatopluka Henkeho, německý reprezentant Emil Herzog.

Výsledky – 4. etapa (Terezín, 66,4 km):
1. Federico Savino (ITA) 2:18:21
2. Milan Kadlec (CZE) – stejný čas
3. Romet Pajur (EST) +0:04
4. Vlad van Mechelen (BEL)
5. Mihajlo Stolic (SRB) – všichni stejný čas
 
Celkově:
1. Emil Herzog (GER) 9:28:45
2. Antonio Morgado (POR) +0:29
3. Jorgen Nordhagen (NOR) +0:35
4. Mathieu Kockelmann (LUX) +1:49
5. Kristian Egholm (DEN) +2:23
6. Pavel Novák (CZE) +2:25
 

 

Tags: 
Image: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů