Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Vítězný Francouz Toumire si uvědomuje sílu Závodu míru juniorů

Terezín – Nadvládu vítězství Italů a Francouzů v závěrečné etapě Závodu míru juniorů přerušili Dánové. Poslední etapu v Terezíně jednoznačně vyhrál Andreas Byskov Sarbo. Z celkového prvenství se však radoval francouzský jezdec Hugo Toumire, který letos žlutý trikot nikomu ani na chvilku nepůjčil.

„Je to neskutečný. Na začátku jsem si říkal, že bude fajn, když se mi podaří vyhrát nějakou etapu. No a ona to byla ta první a můj tým byl jednoznačně nejlepší. Kluci se mnou byli celou dobu a vytvářeli ty nejlepší podmínky, jaké bych si mohl přát. Bez nich bych to nedal, takže velká poklona jejich práci, protože mě strašně hnali dopředu a já měl tu nejlepší motivaci. Je to můj první žlutý trikot v kariéře a já jsem za něj strašně šťastný,“ zářil radostí celkový vítěz Závodu míru juniorů francouzský reprezentant Hugo Toumire, pro kterého ale není žlutý trikot pouhým vítězným dresem z jednoho nejprestižnějších závodu světa. „Je to také symbol. Vždyť závod s sebou nese velké poselství, které je stále aktuální. Je skvělé, že tu v mírovém závodě bojují týmy zemí z celého světa. Sportem tak můžeme měnit myšlení druhých a upozornit na to, co je skutečně důležité,“ podotkl usměvavý Francouz.

            Dojezdem do Terezína se tak uzavírá letošní 48. ročník. Posledních sto kilometrů prakticky změny v celkovém hodnocení nepřinesly, přestože jednotlivé týmy se ještě snažily vymazat Toumireho malý náskok. „Pokusů o únik bylo sakra hodně, ale sledovali jsme a hlídali si ty, kteří by mě mohli ohrozit. Kluci by to nedopustili,“ chválil si spolupráci v mančaftu Toumire.

            I přesto se nakonec povedlo poodskočit dánskému jezdci Andreasi Byskov Sarbovi, který se s náskokem tří vteřin na druhého Nora Stokkeho v Terezíně radoval z vítězné etapy. S osmi vteřinovou ztrátou peloton přivezl na třetím místě Holanďan Casper van Uden. V něm byl nejlepším Čechem na desáté pozici Jakub Ťoupalík, který tak zaznamenal nejlepší umístění domácího jezdce v etapě. Čeští reprezentanti si letos vybrali pořádnou porci smůly. Lídr týmu Matthias Vacek spadl pod druhou vrchařskou prémií.„Kluci si lízli, ale Mathias spadl na hlavu a na ruku, takže byl otřesený a chvíli jsem ani nevěděl, jestli ještě bude pokračovat, ale probral se z toho a v kopci si to ještě dojel. Z odpadlé skupiny se dostal do první. Zabojoval a to se mi líbí. Kluci ukázali, že na to mají, ale štěstí trošku haprovalo,“ shrnul reprezentační kouč Tomáš Konečný, který se za výkon svěřenců stydět nemusí. „Poslední spurt jsme měli jet na Bittnera, ale on kilák a půl před cílem měl defekt. To jsem si říkal, že už nemůže být normální. Dnes jsme měli asi pět defektů a dva pády. Byl to náročný závod a musíme to brát sportovně. Mathias s Pavlem jsou prvoročáci, ale ukázali, že na to mají a ostatní kluci jim byli skvěle k ruce, pomáhali si, týmově to zvládli a ukázali svoji sílu, kterou věřím, že ukáží v jiných závodech,“ těší se na další boje Tomáš Konečný.

          

Rozdíly po téměř čtyř stech závodních kilometrech letošního Závodu míru juniorů nakonec byly minimální. Hugo Toumire zvítězil o devět vteřin před Němcem Mauricem Balerstedtem. Šestnáct vteřin ztratil třetí Ital Andrea Piccolo. I přes útrapy, které zažil, skončil nejlepší český jezdec Mathias Vacek čtrnáctý s odstupem pouhé minuty jako čtvrtý nejlepší prvoročák. Dvě pozice za ním byl Pavel Bittner. „Máme za sebou další skvělý ročník. Jsem rád, že se především nikomu nic nestalo a že vše proběhlo

prakticky bez jakýchkoli komplikací. Sledovali jsme pěkné souboje nadějných juniorů. Je škoda, že naši kluci měli tolik smůly, ale i tu si prostě občas musí vybrat. Radost mi ale udělali kolegové, protože za ta léta už každý ví, co má dělat a společně tu píšeme nové kapitoly do budoucí historie. A že se na historii nemá zapomínat potvrdil i bývalý vynikající jezdec Täve Schur, několikanásobný vítěz velkého Závodu míru, který nejen, že přijel předávat ceny, ale jako velké osobnost, která dodnes zdůrazňuje, kolik během světové války v Terezíně zahynulo lidí a že je třeba se stála zaobírat mírovou otázkou, bude jmenován čestný členem našeho pořadatelského týmu CK Slavoj Terezín,“ zdůraznil česko-německou spolupráci spokojený ředitel Svatopluk Henke, který před startem závěrečné etapy navíc převzal dar v podobě historického závodního kola Diamant z roku 1960 od cyklistického muzea Závodu míru v Kleinmühlingenu, které bude vystaveno v loni otevřeném muzeu cyklistiky v Terezíně.            

Výsledky – 4. etapa (96,4 km):
1. Andreas Byskov Sarbo (DEN) 2:7:04
2. Vegard Stokke (NOR) +0:03
3. Casper van Uden (NED) 
4. Paul Penhoet (FRA) 
5. Maurice Balerstedt (GER)
10. Jakub Ťoupalík (CZE) – všichni +0:08
 
Celkově po 3. etapě:
1. Hugo Toumire (FRA) 9:43:33
2. Maurice Balerstedt (GER) +0:09
3. Andrea Piccolo (ITA) +0:16
4. Michel Hessmann (GER) +0:21
5. Marco Brenner (GER) +0:21
14. Mathias Vacek (CZE) +1:03
16. Pavel Bittner (CZE) +1:21
29. Jakub Bouček (CZE) +5:59
40. Jakub Hník (CZE) +7:35
44. Jakub Ťoupalík (CZE) +8:56
51. Lukáš Kolařík (CZE-Euroregion) +13:27
57. Bruno Stoček (CZE-Euroregion) +16:11

 

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů