Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Den 4 – Dnes poznáme celkového vítěze letošního ročníku. Na programu je závěrečný den.

Datum: Neděle 12.5.2019
4.etapa: silniční závod Terezín 
Start: náměstí Čs. Armády, Terezín
Cíl: náměstí Čs. Armády, Terezín
Délka závodu: 96,4km
Vrchařská prémie: 3x
Sprintérská prémie: 2x

Popis etapy

Tři dny závodu jsou za námi a závodníci mají za sebou již více jak dvě stě devadesát kilometrů. Na pořadu dne je poslední závěrečná etapa, která může ještě promluvit do celkové klasifikace. Start i cíl dnešního silničního závodu je v Terezíně, což je sídlo pořadatelského cyklistického klubu CK Slavoj Terezín. Pokud by si někdo myslel, že po včerejší náročné horské etapě v Krušných horách si cyklisté už pouze odjedou povinných pár desítek kilometrů a tím zakončí svou účast na letošním závodě, tak se plete. Vedení Závodu míru juniorů oproti loňskému roku udělalo změnu a rozhodlo se do programu letošního ročníku zařadit ještě jednu těžkou a poslední zkoušku. Sice pochopitelně ne tak náročnou jako byla včerejší den, ale nic odpočinkového nečekejte. Místní jezdci by souhlasili, že přestože na trase jsou sice jen krátká stoupání, za to ale pěkně náročná a kopce kolem města Ploskovice bývají pro cyklisty obzvlášť nepříjemné. Naše mladé juniory čekají na trase celkem tři vrchařské prémie a třikrát stoupání na Pohořany. Francouzský jezdec Hugo Toumire vede v celkovém pořadí jen o osm sekund před Němcem Ballerstedten a o 16 sekund před Italem Piccolemm, nic tedy ještě není rozhodnuto. Svůj prostor dostanou i sprinteři v jejich boji o zelený dres. Budou mít ještě dvě možnosti na sprinterských prémiích. Dnešní etapa startuje v 9 hodin ráno a její předpokládaný dojezd je o dvě a půl hodiny poté. Kolem poledne tak budeme znát dalšího vítěze letošního ročníku Závodu míru juniorů.

Start/Cíl 

Město Terezín má nepřehlédnutelnou historii. Během druhé světové války udělali nacisté z Terezína tzv. ghetto – koncentrační tábor pro Židy. Po válce zde byl postaven Památník Terezín. Jedná se o soubor jednotlivých pietních míst, která jsou rozptýlena a netvoří ucelenou lokalitu. Je to např. Malá pevnost, Národní hřbitov, Muzeum ghetta atd. Veškeré expozice slouží jako stálá připomínka a výstraha pro současné a budoucí generace. Co se týče oblasti sportu, tak je to právě pořádající cyklistický klub CK Slavoj Terezín, který se podílí na zajištění Závodu míru juniorů, ale také pravidelně v průběhu roku organizuje různá Mistrovství České republiky, hlavně pro žákovské kategorie a juniory. Velmi tradiční a oblíbený je Silvestrovský cyklokros -  Memoriál Pavla Sládka.  V minulém roce, se v prostorách klubu v Terezíně, podařilo vybudovat a veřejnosti zpřístupnit muzeum historie závodní cyklistiky. Jedná se o jediné muzeum svého druhu v České republice.

Město Terezín – foto: terezin.cz

 

 

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů