Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Den 3 – Královská etapa s cílem v německém Altenbergu

Datum: Sobota 11.5.2019
3.etapa: silniční závod
Start: Náměstí Svobody, Teplice
Cíl: Altenberg, Německo
Délka závodu: 99,8km
Vrchařská prémie: 2x
Sprintérská prémie: 2x

Popis etapy
Dnes je na programu Závodu míru juniorů královská etapa, která má start v Teplicích a cílem se stane německý Altenberg! Po dvou dnech se tedy přesouváme z Českého středohoří do Krušných hor, což znamená především velmi těžkou zkoušku v kopcovitém terénu. Ty největší kopce a stoupání organizátoři připravili přibližně od padesátého kilometru, kdy se začne stoupat do Mikulova, malé obce na svahu jednoho z mnoha údolí v Krušných horách. První vrchařská prémie je umístěna na kilometru 62 u horské chaty Vitiška ve výšce 805 m.n.m, jen pár kilometrů od státních hranic s Německem. Závodníci dnes tento velice nepříjemný kopec pojedou rovnou dvakrát. Druhá prémie o puntíkatý dres bude na stejném místě a to na kilometru 88. Uvidíme, který z adeptů na vítězství v celkové klasifikaci se tu dnes dokáže prosadit. V etapě 2b se Hugo Tuomireovi podařilo tento cenný dres udržet. Před dnešní horskou královskou etapou má náskok již jen vteřin osm.

Start/Cíl 
Teplice je lázeňské město v Ústeckém kraji a najdeme ho v široké kotlině mezi Krušnými horami a Českým středohořím. Od pořadatelského města Terezín, kde bude zítra také cíl celého 48.ročníku Závodu míru Juniorů je to zhruba 40km jízdy autem po dálnici a žije zde přibližně 50 tisíc obyvatel. Do druhé světové války se městu pro jeho vysokou kulturní úroveň i klasickou architekturu přezdívalo Malá Paříž.  Je známo, že někdy v roce 1812 se v Teplicích v Zámecké zahradě jedinkrát v životě setkali Ludwig van Beethoven s Johannem Wolfgangem Goethem. Město Teplice má také svůj prvoligový fotbalový klub, hrající nejvyšší českou fotbalovou ligu.

Altenberg leží na východě Saska, na hranici s Českou republikou ve východní části Krušných hor. Momentálně žije v Altenbergu přibližně 8 tisíc obyvatel.  V okolí města jsou desítky kilometrů turistických stezek např. přes hory Geisingleberg nebo Kahleberg. V létě turisté mohou využít přilehlé cyklotrasy a již několik let se tu koná mnoho sportovních akcí, jako je Mad East Challenge, Kohlhau Mountain Cup nebo Kohlhau Team Marathon. V zimě pak jsou k dispozici trasy pro běžkaře. Kromě bobové dráhy se kousek od Altenbergu nachází také Sparkassen-Arena Osterzgebirge, kde se konají pravidelně závody v klasickém lyžování a biatlonové závody.  V roce 2020 se v Altenbergu uskuteční mistrovství světa v bobu a skeletonu.

 

 

 

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů