Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Úvodní etapu vyhrál Němec Mayrhofer

Litoměřice – Marius Mayrhofer vyhrál úvodní etapu 47. ročníku Závodu míru juniorů. Německý reprezentant ovládl spurt osmičlenné skupiny, která se hned na začátek postarala o velké překvapení, když se jí povedlo úspěšně odskočit od hlavního pole.

„Bylo to hodně tvrdé, v posledních kilometrech, když se nám takhle podařilo odjet, jsme všichni jeli, co to šlo a mně se pak naprosto fantasticky povedl závěrečný spurt,“sdělil šťastný vítěz, o jehož radosti při vítězném průjezdu cílovou páskou nebylo pochyb. Jeho spokojený výkřik ještě nyní rezonuje v ulicích královského města Litoměřice, kde byl pro začátek tradiční start i cíl juniorského Závodu míru.

Na jezdce čekala nejdelší etapa letošního ročníku. Úvodních sto dva a půl členitých kilometrů obvykle bývá spíše na rozehřátí a v minulých letech tato etapa nepřála takovým únikům. Tentokrát bylo větrno a startovní pole se hodně natáhlo. Ztráty tak mohou být pro některé velmi nepříjemné. Své o tom ví i český reprezentant Karel Vacek, který se nemusí bát řadit k papírovým lídrům. Etapa se ale domácím jezdcům zrovna nepovedla. Nejlepší Vacek dojel až ve čtvrté desítce se ztrátou více než půl druhé minuty. „Dánský nároďák byl dnes bezesporu nejsilnější. Pořádně to roztrhali. Já tam na všechno zůstal sám a nedalo se s tím nic dělat,“pronesl patřičně zklamaný Karel Vacek, který ale jako správný lídr rozhodně nehází flintu do žita: „Ztráta na začátku je nepříjemná, ale jsem přesvědčený, že závod se ještě vyhrát dá. Uvidíme.“

Do 47. ročníku odstartovalo 142 závodníků z 24 týmů a 23 zemí. V závodním poli je i terezínský odchovanec Jan Kašpar, kterému etapa také nesedla, když přijel v sedmé desítce se ztrátou deseti minut. Před juniorským pelotonem je ještě trojice velmi těžkých dnů. V pátek je na programu nejprve dopolední časovka jednotlivců v Třebenicích, odpoledne bude následovat tradiční etapa v Roudnici na Labem. O víkendu ale přijdou těžké kopce. „Jsem spíš sprinter, ale nohy mi dnes jely do kopce velmi dobře, takže se určitě pokusím žluťáka udržet, ale hned následující časovka bude velmi těžká,“dodal průběžný lídr závodu Němec Mayrhofer.

Výsledky – 1. etapa: 
1. Marius Mayrhofer (Ger) 2:34:20
2. Jacob Hindsgaul Madsen (Den)
3. Ludvig Fischer Aasheim (Nor)
4. Mattias Skjelmose Jensen (Den)
5. Remco Evenepoel (Bel) - všichni stejný čas. 
48. Karel Vacek (Cze) +1:43
79. Jan Kašpar (Cze) +10:45
Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů