Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Se Závodem míru juniorů se otevře i cyklistické muzeum

Terezín – Letos to bude veliké! Jen pár dnů zbývá do startu 47. ročníku Závodu míru juniorů. Konzervativní, avšak světově uznávaný závod letos dozná hned několika větších změn v etapách. Na startu ale bude velmi silná konkurence čtyřiadvaceti týmů z celého světa a chybět nebude ani česká reprezentace a dokonce ani terezínský odchovanec.

            „Čeká nás mimořádně pestrý ročník. Prakticky každý rok přiznávám, že je velmi složité ten nadcházející připravit, ale i letos mohu prohlásit, že to zvládneme. Nevyhnuli jsme se několika změnám a dokonce historicky poprvé se dostaneme do míst, kterými juniorský Závod míru nikdy neprojížděl. Osobně se na letošek hodně těším,“ přiznal Svatopluk Henke, dlouholetý ředitel májových etap a někdejší cyklistický reprezentant.

            Juniory čeká během letošního Závodu míru kvarteto náročných dnů s pěti závodními prověrkami. Tradičně se odstartuje ve čtvrtek (3.5.) na litoměřickém Mírovém náměstí, kam se mladí cyklisté po více než sto kilometrech také vrátí, aby si to mezi sebou rozdali o první etapové vítězství. Druhý závodní den, tedy pátek 4. května, je opět rozdělen do dvou částí. V dopoledních hodinách je na programu jedenáctikilometrová časovka jednotlivců v Třebenicích, odpoledne už etapa se startem a cílem v Roudnici nad Labem. „Ty hlavní změny etap přichází během víkendu,“ upozornil na skutečnost ředitel Henke. V sobotu cyklistický peloton už tradičně přejíždí hranice. Diváci se mohou těšit na start v lázeňském městě Teplice a cíl v německém Altenbergu. „V předchozích letech junioři stoupali na Komáří Vížku, letos je čekají dvě vrchařské prémie po výjezdu na Vitišku. Etapa má téměř sto kilometrů. Přestože si troufám říci, že je v porovnání s tou loňskou nepatrně lehčí, faktem je, že na jezdce nic lehkého nečeká. Během soboty se pravidelně láme chleba a ani tentokrát to nebude procházka růžovou zahradou,. Tahle etapa hodně napoví, ale domnívám se, že rozhodovat se definitivně může až v poslední etapě. Zásadní proto bude v sobotu příliš neztratit,“ tipuje Svatopluk Henke.

            Aby změn nebylo málo, zcela nová etapa je připravena na závěrečný den. Cyklisté vůbec poprvé odstartují z Benešova nad Ploučnicí, ale podle dlouholeté tradice je dojezd vždy v Terezíně. Závod opět vyvrcholí v severočeské baště cyklistiky.

            Závod míru juniorů je už třiadvacet let nedílnou součástí světového poháru juniorů. Letos je do nejprestižnější série zvané Junior Nations´Cup zapojeno osm podniků, kdy Závod míru je po dubnové Paříž – Roubaix třetí v pořadí kalendáře. Do Terezína se tak sjíždí nejlepší cyklisté světa a mezi nimi se o pódium chtějí rvát i domácí borci. Ve výběru české reprezentace nebude chybět ani loňský čtvrtý muž celkového hodnocení, cyklista Karel Vacek. S ním poveze dres s trikolórou i místní odchovanec Jan Kašpar z Českých Kopist. Na startu bude i smíšené česko-německé družstvo Euroregionu, které jen podtrhuje význam přeshraniční spolupráce. „Konkurence bude silná a Karel určitě nebude mít lehkou pozici, ale věříme, že na pódium dosáhne a zapíše se mezi dnešní legendy elitní světové cyklistiky, které si též naším závodem prošli. Vzpomeňme na Sagana, Kwiatkowského, Kreuzigera, Königa nebo i Cancellaru,“ připomněl úspěšné jezdce Svatopluk Henke.

            Na legendy a cyklistickou historii v Terezíně nezapomínají. Při příležitosti 47. ročníku ZMJ se v pátek 4. května chystá slavnostní otevření Muzea závodní cyklistiky pod patronací Českého svazu cyklistiky. „Spolu s naším závodem přichází v Terezíně další milník, který upozorní na skutečnost, že cyklistika a Terezín historicky patří k sobě. V Muzeu budou k vidění kola, na kterých českoslovenští cyklisté dosáhli ve světě velkých úspěchů, ale chybět nebudou ani první dvoukolé stroje a velocipédy, které jsme získali i z Národního technického muzea,“ upozornil na slavnostní událost ředitel májových etap Svatopluk Henke.

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů