Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

46. ročník Závodu míru juniorů vyhrál Nor Andersen

Terezín – Je dobojováno! Letošní 46. ročník vyhrál norský reprezentant Idar Andersen. Seveřan přijel do cílového Terezína oblečen v trikotu lídra v hlavním poli s nulovou ztrátou a rovnou mohl začít slavit. Hromadný dojezd ovládl německý sprinter Niklas Märkl.

Tohle vítězství je velká věc. Na začátku nikdo nevěřil tomu, že se to povede. Sobotní etapa byla hodně tvrdá, ale celý můj tým byl moji velkou pomocí. Hodně jsme bojovali, abychom žlutý trikot získali zpět, což se povedlo a dnes jsme už věděli, že ho dokážeme udržet. Jasně jsme ukázali, že jsme nejsilnější a zaslouženě jsme teď nejlepším týmem Nations‘ Cupu. Závod míru je zatím to nejlepší, co jsem dosud vyhrál,“ usmíval se v cíli sympatický norský mladík Idar Andersen.

Závěrečná takřka stokilometrová etapa se startem i cílem v Terezíně obvykle nepřeje zdařilým únikům, ale jediná chyba může znamenat velkou ztrátu. Své o tom ví třetí muž průběžné klasifikace Dán Madsen Hindsgaul, který se zapletl do hromadného pádu jen několik kilometrů před cílem. Místo na pódium zamířil do nemocnice a závod pro něj předčasně skončil. I přes četnost nástupů během závěrečného dějství se nakonec celé pole raketově valilo do Terezína. Spurt celého pelotonu vyhrál stříbrný muž loňského mistrovství světa v katarském Dauhá, Niklas Märkl. Němec páskou proletěl před Italem Masottou a Belgičanem van Trichtem. Český reprezentant Daniel Babor dospurtoval šestý.

Idar Andersen se v Terezíně stal historicky prvním Norem, který si odváží nejcennější trikot juniorského Závodu míru. Krajan Andreas Leknessund na druhé pozici jen podtrhl aktuální sílu Norů. Třetí místo patří Italovi Bagiolimu. Jen těsně pod pódiem skončil český reprezentant Karel Vacek, který se blýsknul svým úspěšným sólovým únikem s vítězstvím v sobotní královské etapě. Je tak nejlepším „prvoročákem“. „Chyběl kousek, nicméně vím, že v té špičce jsem, a že na to mám. Můj cíl byl, skončit mezi nejlepšími sedmi. Tohle je tedy bonus a jsem rád, že se to povedlo. Jsem s pokojený, nemám, co bych si vyčetl. Určitě mám nějaké rezervy, ale příští rok to všechno napravím a pokusím se tu předvést ještě lepší výkon,“ slíbil uvědoměle nejlepší český závodník Karel Vacek.

Letošní 46. ročník je tak minulostí. Na startu bylo 138 závodníků z 23 týmů a 22 zemí. Do cílového Terezína se jich dostalo 114. Chyběl mezi nimi terezínský odchovanec Jan Kašpar, který nakonec musel v závěrečné etapě odstoupit. „Máme za sebou další velmi pěkný ročník. Jsem rád, že jsme se vyhnuli jakýmkoli problémům. Zásadní je, že se nikomu nic vážnějšího nestalo. Celkově jsme měli hladký průběh, za což můžou všichni, kdo se na přípravách podílí. Děkuji za skvělou práci policie, celému mému týmu i všem partnerům. Díky nim jsem viděli nádherné souboje v těžkých etapách, a když ještě vezmu, že i kluci z české reprezentace předvedli skvělý výkon, nemohu nic jiného, než být spokojený a věřit, že i příští rok se tady budou psát velké dějiny Závodu míru juniorů,“ uzavřel spokojeně závod jeho ředitel Svatopluk Henke.

 

Výsledky – 4.  etapa (Terezín,  96,4 km):

1. Niklas Märkl (Ger) 2:14:57

2. Giulio Masotto (Ita)

3. Stan van Tricht (Bel)

4. Davide Ferrari (Ita)

5. Filippo Magli (Ita)

6. Daniel Babor (Cze) všichni  stejný čas

DNF Jan Kašpar (Cze)

 

Celkově:

1. Idar Andersen (Nor) 9:12:21

2. Andreas Leknessund (Nor) +0:41

3. Andrea Bagioli (Ita) +1:15

4. Karel Vacek (Cze) +1:24

5. Paul Lefaure (Fra) +1:40

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů