Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Závod míru juniorů jede i mistr světa

Terezín/Litoměřice – Přesně sto čtrnáct cyklistů z devatenácti zemí dnes odstartuje 44. ročník Závodu míru juniorů. Ve startovním poli nebudou chybět ani medailisté z mistrovství světa a zaručeně i budoucí hvězdy elitního cyklistického pelotonu.
    „Že se při juniorském Závodě míru rodí opravdové hvězdy, potvrzuje fakt, že aktuálním elitním mistrem světa je někdejší vítěz našich májových etap Polák Michal Kwiatkowski. Ten tu dvakrát vyhrál v letech 2007 a 2008, takže loni ve španělské Ponferradě patřil k nejmladším jezdcům pelotonu. Je opravdu krásné sledovat vývoj cyklistů, kterým kariéra vlastně na severočeských silnicích tak trochu začínala,“ podotkl mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek. „Ve Španělsku jsme spolu s Michalem hovořili a tehdy ještě před samotným závodem mi řekl, že Závod míru je nejlepším juniorským podnikem, který kdy absolvoval. O několik hodin později se stal mistrem světa. Jeho slova mě samozřejmě velmi potěšila. Upřímně říkám, že jsem mu to velmi přál,“ doplnil ředitel májových etap Svatopluk Henke.
    Ani tentokrát na startu nebudou chybět jezdci, kteří už poznali stupně vítězů při mistrovství světa, byť zatím jen v juniorské třídě. V tomto směru je nejúspěšnější ruská výprava, která má hned tři medailisty. Loni se ve španělské Ponferradě stal stříbrným juniorem hromadného závodu Alexandr Kulikovskiy. Jeho parťák Segrey Rostovtsev je naopak zlatým muže na dráze – titul získal ve scratchi loni v jihokorejském Soulu. Tam k němu Nikolai Ilichev přidal stříbrnou medaili z bodovačky. To americký reprezentant Adrien Costa minulý rok v Ponferradě vybojoval stříbro v souboji s chronometrem. Stává se tak papírovým lídrem páteční časovky v Třebenicích. Na startu bude i loni nejlépe postavený mladík v celkovém hodnocení Závodu míru juniorů – Nor Tobias Foss loni skončil sedmý, ale třeba při závěrečné etapě v Terezíně polský reprezentant Szymon Sajnok loni jako „prvoročák“ dospurtoval jen těsně pod stupni vítězů na čtvrté příčce. „Nepochybuji, že o žlutý trikot bude opravdu velký boj. Loni se o celkovém vítězi rozhodlo až opravdu v posledních kilometrech a věřím, že ani tentokrát to vítěz nebude mít nijak jednoduché. Diváci se určitě mají na co těšit,“ podotkl Henke.
    O vavřín a body do světového poháru budou bojovat i čeští zástupci. V dresech s trikolórou pojedou Tomáš Čapek, Matěj Štibingr, Michal Brázda, Jakub Otruba, Lukáš Kunt a Jonáš Březina. Reprezentaci povede stejně jako v loňském roce, bývalý cyklistický reprezentant a plzeňský jezdec Luděk Kubias. 
    Na cyklisty čeká celkem na čtyři sta kilometrů odjetých v severních Čechách a německém Sasku. Závod začíná ve čtvrtek na litoměřickém náměstí, pokračuje v pátek dopolední časovkou v Třebenicích a odpolední půletapou v Roudnici nad Labem. V sobotu je na programu start v Teplicích a cíl v německém Zinwaldu, kdy cyklisté hned dvakrát vystoupají na Komáří Vížku. Závod míru pak v neděli sice tradičně odstartuje v Terezíně, ale kvůli opravě Tyršova mostu skončí netypicky v Litoměřicích.

 

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů