Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Američané si po vítězství v Německu jedou pro historické zlato

Teplice/Zinnwald – Američtí reprezentanti jsou jen krůček od historického vítězství na juniorském Závodě míru. Naprosto suverénně ovládli předposlední etapu označenou jako královská. Do cíle v německém Zinnwaldu totiž osamoceně přijeli reprezentační kolegové – Adrien Costa jako vítěz protnul cílovou pásku spolu se žlutým Brandonem McNultym. 

    „Žádné vítězství není lehké, ale my jsme s Brandonem dokázali, že na to v kopcích máme. Když dva vrchaři spolupracují, takový je pak výsledek,“ pochvaloval si práci svého týmu i parťáka vítěz královské etapy Adrien Costa.
    Na peloton čekala nejtěžší prověrka letošního ročníku. Během stokilometrové etapy z Teplic cyklisté museli zvládnout dva sprinty v Dubí, ale především dvě stoupání na vrchařskou prémii na Komáří Vížce. V průběhu navíc jezdce zkropila silná průtrž mračen. Při prvním stoupání byla čelní skupina ještě pohromadě, ačkoli celé startovní pole se už výrazně dělilo. Při tom druhém už bylo jasné, kdo je letos nejsilnějším článkem. Američané do cílové rovinky přijeli společně se zdviženýma rukama. Zatímco Costa bral prvenství, McNulty se radoval z udržení žlutého trikotu lídra 44. ročníku Závodu míru juniorů. Dvojice do Zinnwaldu dorazila s náskokem půl druhé minuty na třetího Rusa Nikolaje Ilicheva. Český reprezentant Jakub Otruba dojel patnáctý se ztrátou čtyř minut. „Myslím, že to nebyl špatný výkon. Konkurence je silná, ale kluci bojují,“ podotkl asistent reprezentačního trenéra Jiří Kaňkovský. Ten se přitom nemýlil. Stačí si jen připomenout, že důvod, proč Matěj Štibingr po první etapě skončil, byla zlomená klíční kost. Etapu si přitom vynutil dojet.
    Američané jsou ale letos jinde. V průběžném hodnocení jim patří první dvě příčky. Vede McNulty, který už po časovce sebevědomě prohlásil, že trikot doveze do cíle. Necelou půlminutu za ním je kolega Costa. Dvě a tři čtvrtě minuty pak ztrácí Rus Ilichev. Jakub Otruba jako nejlepší domácí zástupce je před závěrečným dílem dvanáctý s mankem pěti a půl minuty. Dvojice amerických jezdců dělí od historického milníku jen jediná etapa. Žádný Američan dosud Závod míru juniorů nevyhrál. „Je to úžasný pocit a je neuvěřitelné, že se to před námi nikomu nepovedlo a my jsme první, kdo je tak blízko. Máme silný tým, takže věřím, že se nám podaří na ten historický výsledek dosáhnout. V neděli budeme slavit,“ slíbil vítěz etapy Adrien Costa, který ani na vteřinu nezapochyboval o výsledku. „Žlutý bude Brandon a já hned za ním,“ mrknul.  

Výsledky – 3. etapa: 1. Adrien Costa 2:46:50, 2. Brandon McNulty stejný čas (oba USA), 3. Nikolaj Ilichev (RUS) +1:31, 4. Stefano Ciardo (ITA), 5. Thomas Vereecken (BEL) +1:51, 15. Jakub Otruba +4:01, 53. Lukáš Kunt +12:24, 80. Michal Brázda, 83. Jonáš Březina, 84. Tomáš Čapek všichni +17:04 (všichni ČR).

Celkově: 1. Brandon McNulty 7:01:44, 2. Adrien Costa +0:27, 3. Nikolaj Ilichev (RUS) +2:43, 4. Tobias Foss (NOR) +2:44, 5. Thomas Vereecken (BEL) +3:02, 12. Jakub Otruba +5:31, 56. Lukáš Kunt +15:25, 66. Michal Brázda +19:05, 80. Jonáš Březina +26:36, 83. Tomáš Čapek +27:31 (všichni ČR).
    

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů