Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Zemřel nadějný cyklista Decraene, sebevraždu ale nespáchal

Zulte/Terezín - Cyklistický svět ztratil mladého talenta. Úřadující juniorský mistr světa v časovce Igor Decraene zemřel tragicky ve svých 18 letech. Belgický reprezentant, který byl součástí letošního Závodu míru juniorů v Terezíně, ale nespáchal sebevraždu, jak uvedla celosvětová média. Mladíka nešťastně srazil vlak, když se vracel z narozeninové oslavy.

Decraene letos při Závodě míru juniorů vystoupal i na pódiové příčky. V časovce v Třebenicích vybojoval v duhovém trikotu bronzovou pozici. Až do závěrečné etapy sice figuroval na průběžné páté příčce, ale do posledního dílu neodstartoval. Zpráva o smrti mladého cyklisty pořadatelský tým silně zasáhla. "Když se ke mně dostala zpráva o jeho smrti, tak jsem tomu ani nechtěl věřit. Je opravdová tragédie, když svět opouští tak mladí lidé.

Igor byl navíc talent, který před sebou měl rozhodně slibnou kariéru. Pro cyklistiku je to velká ztráta, a proto jsme za organizační tým Závodu míru juniorů už do Belgie odeslali kondolenci," sdělil ředitel juniorských májových etap Svatopluk Henke.

Igor Decraene se kvůli zranění nemohl účastnit červencového mistrovství Evropy, ale v nominaci na zářijové mistrovství světa ve španělské Ponferradě nechyběl. Svůj titul už ale neobhájí. V noci z pátku na sobotu jeho život vyhasnul pod koly vlaku. Svět ale obletěla informace o jeho sebevraždě. Zprávu o tragické nehodě exkluzivně pro PatRESS.cz potvrdil šéf belgické silniční cyklistiky Carlo Bomans. "Jsme z toho všichni zdrcení. Igor se vracel z oslavy narozenin svého kamaráda, když ho na cestě domů zachytil vlak. Jsou to velmi těžké chvíle především proto, že rodina i přátelé museli navíc ihned čelit spekulacím médií, že šlo o sebevraždu. To ale nebyla pravda. Každopádně jsme přišil o velkého cyklistu. Je nám z toho moc smutno," netajil svůj zármutek Carlo Bomans.

Tvrzení, že by si jezdec vzal život, Decraenova rodina i kolegové jednoznačně vyvrací. "V momentě, kdy naši rodiče byli spolu, tak ti Igorovi obdrželi potvrzení od soudního lékaře, že nehoda neměla nic společného se sebevraždou. Je pro ně velmi důležité, aby se tato informace dále šířila," uvedl na svém facebookovém profilu rodinný přítel Dries Demuytere z oddílu sportovního lezení K.S.A Waregem. Na tuto zprávu ihned zareagoval generální manažer profesionální belgické stáje Omega Pharma - Quick Step Patrik Lefevere. Na svém twitteru uveřejnil Demuytereho prohlášení s komentářem namířeným především k médiím a jejich spekulacím, že se jednalo o sebevraždu: "Pro ty, kteří nevěří. Myslete dřív, než mluvíte."

Tělo nadějného cyklisty bylo nalezeno v Zulte, přibližně sedm kilometrů od farmy, kde žil se svými rodiči a čtyřmi bratry. Byl zasažen vlakem v 5:35 hodin, když se vracel z narozeninové oslavy. Podle vyjádření serveru HLN.be měl před neštěstím telefonovat se svojí matkou, že už se vrací domů. "Igor se zdál velmi šťastný, když jsme spolu před týdnem sdíleli pokoj při tréninkovém kempu. Bylo to klasické soustředění. Ráno jsme trénovali, odpoledne sledovali filmy a smáli se. Skutečně jsem si nevšiml, že by měl Igor jakékoli špatné myšlenky," vyvrátil pochybnosti jeho tréninkový parťák Emiel Planckaert, který se s Decraenem znal 4 roky. "Trénovali jsme spolu, byly to úžasné chvíle. Igor byl upovídaný jak na kole, tak mimo něj. Ztratili jsme velkého smíška," řekl zklamaně.

Po červnové operaci kolene měl Decraene rostoucí výkonnost a svoji přípravu směřoval k obhajobě duhového trikotu. "Igor nedávno vyhrál dvě časovky s více než minutovým náskokem. Byl velmi vzrušený, protože dosáhl od červnové operace své nejlepší formy," dodal manažer Decreanova týmu Tieltse Rennerclub Koen Dutoit.

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů