Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Závod míru juniorů odstartuje 8. května

Terezín – Přesně týden zbývá do startu mezinárodního cyklistického etapového Závodu míru juniorů (8. - 11. 5.). Nejlepší juniorští závodníci se na severu Čech setkají v rámci třiačtyřicátého ročníku, aby se utkali o jeden z aktuálně nejprestižnějších žlutých trikotů juniorského světa cyklistiky. Na mladé jezdce čeká téměř čtyři sta náročných kilometrů a boj o cenné body do světového poháru.  

            „Je to s každým rokem stále těžší, ale s klidným srdcem mohu říci, že i letos se nám povedlo kompletní ročník zajistit. Pokračujeme v jeho čtyřdenní podobě, aby závod neztratil nic ze své vysoké úrovně, kterou se nám za ta léta podařilo vybudovat. Může nás těšit, jak vysoko je závod hodnocený a i letos uděláme maximum proto, abychom si punc nejlépe připravené juniorské akce na svět udrželi,“ sdělil ředitel májových etap Svatopluk Henke.

            Cyklisté poprvé šlápnou do pedálů ve čtvrtek 8. května. Slavnostní zahájení proběhne na litoměřickém Mírovém náměstí ve 14:30 hodin, kde bude zhruba po dvou a půl hodinách také cíl a letošní první vyhlášení. V pátek mladí jezdci musí zvládnout tradičně hned dvě zkoušky. Nejprve je dopoledne naplánovaný souboj s chronometrem v Třebenicích. Odpoledne přijde na řadu „Roudnická“ část. „Start bude obligátně na Karlově náměstí a cíl opět na Masarykově třídě, kde závod získal více na své atraktivitě. Na trati nebude chybět ani rychlostní prémie v Hoštce,“ podotkl Henke.

            V sobotu se junioři dostanou přes hranice na německé území. Těžká kopcovitá etapa se startem v Teplicích a cílem v Zinwaldu právem nese označení "Královská". Během ní cyklisté budou muset dvakrát vystoupat na Komáří Vížku a naplánovány jsou také dvě sprinterské prémie v Duchcově a v Dubí. "Teplickou etapu jsme mírně natáhli a stala se z ní nejen nejtěžší, ale se svými sto jedna kilometry také nejdelší zkouška," připomněl Henke.

            Čtyřdenní boj o žlutý trikot jezdci uzavřou tradičně v Terezíně. Závěrečnou etapu pořadatelé před třemi lety pozměnili, když  peloton odklonili ze stoupání na Kamýk a Sebuzín na novou trasu na okruh u Ploskovic, Maškovic a 

Třebušína. "U zástupců týmů i diváků si tato trasa získala velkou oblibu především pro své klidné, blízké, ale přitom velmi krásné prostředí. Atraktivní bývá především výjezd nad Pohořany,“ upozornil Svatopluk Henke, když současně připomněl, že i letos se na přípravách podílela policie České republiky. „Policii patří velké poděkování. Díky úzké spolupráci s ní vybíráme trasy tak, aby mohly být stále velmi zajímavé, ale z hlediska bezpečnosti co nejlépe zajištěné. Letos je navíc celá trasa stoprocentně opravená, takže na jezdce čekají cesty, o kterých sní snad každý cyklista. Pro bezpečnost je to strašně důležité,“ připomněl podstatný fakt ředitel Henke.

            Závod míru je opět zařazen do nejvyšší světové soutěže pro juniory – Juniors Nations´ Cup. Májové etapy jsou jednou z pěti etapových akcí. Do Čech se tak sjedou nejlepší juniorští závodníci z celého světa. Přihlášeno je čtyřiadvacet šestičlenných družstev včetně výběru české reprezentace. "Pokud nedojde k nějaké nečekané změně, měl by letošní peloton být nejpočetnějším za posledních dvanáct let," upozornil tiskový mluvčí závodu Patrik Pátek s tím, že fanoušci mohou očekávat, že se na startu objeví budoucí hvězda "velké" cyklistiky. „Vzpomeňme třeba na Petera Sagana, Fabiena Cancelaru nebo i na české kluky Kreuzigera s Königem, kteří se řadí k nejsledovanějším cyklistům planety. Už teď je mezi přihlášenými dvojice úřadujících světových šampionů,“ dodal mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek.

            Vůbec poprvé se na ZMJ představí reprezentační výběry Alžíru nebo Izraele. Favority bude třeba hledat tradičně mezi Dány, Francouzi nebo Rusy. „Jak se do dění zapíše šestice českých jezdců, se nechme překvapit. Když bude některý do desítky, budu spokojený. Překvapit může Ťoupalík nebo Camrda, kteří tu jeli už loni a za sebou mají zkušenosti z mezinárodního pelotonu,“ dodal Svatopluk Henke.

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů