Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

43. ročník Závodu míru juniorů vyhrál Dán Klaris

Terezín – Drama až do cílové pásky! Letošní 43. ročník Závodu míru juniorů nabídl mimořádně vyrovnaný souboj nejlepších mladých cyklistů světa, ale na jeho konci se ze žlutého trikotu radoval jen jediný jezdec – Magnus Klaris, který pro Dánsko získal čtvrté vítězství v řadě, čímž vyrovnal československý rekord z roku 1989.

    Do poslední 4. etapy peloton vjížděl s velkou bojovností. Kdo se stane celkovým vítězem? Dán Magnus Klaris měl na vedoucího Francouze Rayane Bouhanniho nulovou ztrátu. Bouhanni, jehož starší bratr Nacer aktuálně startuje za tým FDJ na věhlasném Giru d´Italia, se doslova stal štvanou zvěří. Rozhodnout mohl jediný bod získaný třeba při sprinterské prémii. Nervozita už v Terezíně byla veliká. Bouhanni ve žlutém dokonce několik kilometrů po startu spadl, když mu kolo „ustřelilo“ v zatáčce na mokré vozovce. K zemi se poroučeli i jeho kolegové, kteří i přesto svého lídra brzy dovezli zpět do pelotonu. Souboj o žlutý trikot tak byl především veden mezi Francií a Dánskem, kdy oba týmy musely hlídat své lídry. Závod se přitom už po startu rozjel velmi rychle, nástup střídal nástup a pozadu nezůstali ani čeští reprezentanti, kteří se sami pouštěli do sólových úniků. Síla startovního pole však byla velká, ale především dánský rychlík fungoval lépe než pendolino. „To, že jsem vyhrál, není mojí zásluhou, ale výsledkem výborně fungujícího týmu. Na každého z kluků jsem se mohl spolehnout. V reprezentaci nejsme jen cyklisté, jsme kamarádi, známe se, bavíme se a jen díky tomu jsme získali celkové vítězství. Všem v týmu za to patří velké poděkování,“ chválil si dánský systém Magnus Klaris.

    V členité etapě, při které navíc nepříjemně foukalo, byly všechny úniky vždy zmařeny a hlavní pole do cílového Terezína mířilo pohromadě. Až v závěrečných kilometrech na otevřeném větrném prostoru z Litoměřic do Terezína se peloton natáhl a nakonec i rozdělil na dvě skupiny, když v té druhé s šestivteřinovým odstupem zůstal i žluťák Bouhanni. Klaris však sprintoval v prvním „balíku“ o vítězství. Na pásce ho těsně skočil jen Polák Patryk Soliński a díky tomu mohl ihned Dán začít slavit. Nepříjemné rozdělení v závěru a bonifikační vteřiny totiž jasně ukázaly, že letošní celkový vítěz Magnus Klaris závod vyhrál s konečným náskokem dvanácti vteřin. „Do etapy jsme šli s tím, že celý závod vyhrajeme. Nikdo z nás ani na vteřinu nepřipustil, že by se mi to nepovedlo. Mám velkou radost, protože Závod míru je velký pojem a prestižní podnik s velkou tradicí,“ řekl viditelně šťastný sympaťák Klaris, když s kolegy otevíral lahev šampaňského.

    Vítězný Klaris zářil. I když zklamání druhého Bouhanniho bylo na první pohled zřejmé, na pódiu Francouz chlapským gestem uznal, že dánský reprezentant si své prvenství vyjel zaslouženě. Dvojici nejrychlejších jezdců 43. ročníku Závodu míru doplnil třetí Američan William Barta.

    Že i domácí cyklisté patří do světového pelotonu, potvrzují vyjeté body do rankigu UCI. Přestože na pódium žádný z nich nevyskočil, jejich představení rozhodně nebylo propadákem.  Adam Ťoupalík jako lídr českého týmu byl stále vidět a nakonec poskočil na konečnou jedenáctou příčku. „Chtěl jsem být do desítky a to se mi jen těsně nepovedlo. Závod byl těžký a konkurence veliká, takže zklamaný rozhodně nejsem. Jsem rád, že se nám podařilo vyjet UCI body. Ty jsou velmi důležité pro další představení se v podobných podnicích a mistrovství světa,“ dodal nejlepší český jezdec Adam Ťoupalík.
 
Výsledky – 4. etapa: 1. Patryk Soliński (Polsko) 2:29:51, 2. Magnus Klaris (Dánsko), 3. Yuri Colonna (Itálie), 4. Szymon Sajno (Polsko), 5. Renat Udod (Ukrajina) – všichni stejný čas, 27. Adam Ťoupalík, 54. Pavel Camrda oba +0:06, 84. Marek Šípoš +1:48, 88. Roman Lehký +4:54, 101. Luděk Helis +14:27, 105. Jan Kovář +20:17 (všichni ČR).

Celkově: 1. Magnus Klaris (Dánsko) 9:25:15, 2. Rayane Bouhanni (Francie) +0:12, 3. William Barta (USA) +0:31, 4. Lennard Kämna (Německo) +0:36, 5. Alessandro Fedeli (Itálie) +0:43, 11. Adam Ťoupalík (ČR) +1:14, 46. Pavel Camrda +8:05, 66. Roman Lehký +16:04, 70. Marek Šípoš +17:55, 92. Jan Kovář +35:33, 100. Luděk Helis +43:49 (všichni ČR).
 

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů