Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Se Závodem míru odešel i Václav Lončák

Litoměřice - Se závěrečnou etapou 42. ročníku mezinárodního cyklistického Závodu míru juniorů odplulo víc, než by si pořadatelé přáli. Poslední den závodu byl také posledním dnem života jeho někdejšího ředitele. Ve věku nedožitých devětasedmdesáti let zemřel Václav Lončák. Jako ředitel vedl ZMJ celkem deset let.

Václav Lončák byl v historii závodu třetím ředitelem. Vedl ho po legendárním trenérovi Jaroslavu Menhartovi v letech 1983 - 1992. Po něm nastoupil Svatopluk Henke, jenž v jeho čele stojí dodnes. Václav Lončák se následně věnoval rozhodcovské činnosti. Třeba na Silvestrovském cyklokrosu ho diváci a závodníci i přes pokročilý věk potkávali ještě v posledních letech. "Václav byl povoláním učitel, což se silně podepsalo i na jeho práci rozhodčího. Vždycky byl precizní, a své pedagogické zkušenosti často přenášel do praxe i na závodech. Potrpěl si na slušné chování a vystupování. Oni ti mladí ale mnohokrát od něj pár lekcí potřebovali," vzpomněl na svého kolegu, rozhodčí Rudolf Pátek.
Příští měsíc, tedy přesně 25. června, by se PaedDr. Václav Lončák dožil 79 let. Jeho život ale vyhasl po dlouhé těžké nemoci v neděli 5. května, tedy přesně v den závěrečné etapy Závodu míru juniorů. Pořádající CK Slavoj Terezín a KCR Roudnice nad Labem, kde měl svoji "bafíckou" licenci, na něj nikdy nezapomene.
Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů