Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Páteční díly Závodu míru přály Schmidtům

Roudnice nad Labem – Dvě etapy během pátku musel zvládnout cyklistický peloton juniorského Závodu míru. Obě přitom byly ve znamení příjmení Schmidt. Nejde však o jednoho závodníka. Zatímco dopolední časovku vyhrál dánský reprezentant Mads, odpolední silniční díl zase norský Petter. Ze žlutého trikotu se však raduje první jmenovaný, který vysvlékl vítěze první etapy Francouze Kowalského.

            Dopolední jedenáctikilometrový souboj s chronometrem v Třebenicích ovládli suverénně dánští jezdci, kteří v nejlepší pětce byli zastoupeni hned tři. Jednoznačně nejrychlejší byl právě Mads Schmidt, který svému krajanovi Niklasi Egovi vsadil třináct vteřin a dalších sedm Švédovi Faglumu-Karlssonovi. Nejlepším českým reprezentantem byl pak Michael Vakoč jako osmadvacátý se ztrátou čtyřiapadesáti vteřin.

            Náskok, který si Mads Schmidt získal, ho rázem katapultoval do čela průběžného pořadí. Do odpolední etapy odstartované poprvé v České Lípě tak nastoupil ve žlutém trikotu lídra závodu. Druhý páteční díl už byl doslova leteckou přehlídkou. Tentokrát už ale růžky vystrčili také domácí reprezentanti. V úniku se octnul Matějů a Fiala. „Trasa nebyla ani kopcovitá ani příliš dlouhá, takže se jelo opravdu hodně rychle. Hlavně právě kluci Honza Urbášek, Šimon Matějů a Péťa Fiala měli zkoušet nastupovat a ujíždět. Já se měl víc šetřit, být pěkně zabudovaný v poli a chystat se více do víkendových kopců,“ popsal úlohu českého reprezentačního výběru dosud jeho nejlepší článek Michael Vakoč.

            Rychlá rovinatá etapa nedávala příliš šancí na samostaný únik. I přesto štěstí nakonec přálo Norovi Petteru Schmidtovi. Ten před cílem v Roudnici sám nastoupil a únik se štěstím a vteřinovým náskokem proměnil ve vítězství. „Nejsem zrovna typický sprinter a v hromadném dojezdu bych asi příliš šancí neměl, tak jsem to zkusil sólově a ono to vyšlo. Etapa to byla moc krásná a také hodně rychlá. Teď přijdou kopce, tak doufám, že jsem nevyplýtval příliš sil. Uvidíme, jaký v nich nakonec budu,“ usmál se šťastný vítěz odpolední „Roudnické“ etapy Petter Schmidt z Norska.

            Štěstí v neštěstí měl v závěru český reprezentant Michael Vakoč. Ten přijel výrazně za hlavním polem, avšak brzy přišla potvrzující zpráva, že ztráta na vítěze bude stejná jako pelotonu. „Měl jsem defekt předního kola v ochranné zóně jednoho kilometru,“ oddechl si Michael Vakoč, když nejlepším jeho kolegou byl pětačtyřicátý Šimon Matějů.

            Do sobotního dílu dále nastoupí v trikotu lídra závodu právě dánský reprezentant Mads Schmidt. Před pelotonem 41. ročníku ZMJ jsou již dvě poslední zkoušky. Sobotní vyvede jezdce z Teplic do pozměněné etapy v Německu a neděle pak v Terezíně ukáže opravdového celkového vítěze.

 

Výsledky – 2a etapa: 1. Mads Schmidt 14:27, 2. Niklas Eg +0:13 (oba Dánsko), 3. Markus Faglum-Karlsson (Švédsko) +0:20, 4. Piotr Havik (Holandsko) +0:21, 5. Emil Vinjebo (Dánsko) +0:22, 28. Michael Vakoč (ČR) +0:54.

 

2b etapa: 1. Petter Schmidt (Norsko) 1:40:35, 2. Enrico Salvador (Itálie), 3. Tim Reske 4. Phil Bauhaus (oba Německo), 5. Erik Baška (Slovensko), 45. Šimon Matějů (ČR) všichni +0:01.

 

Celkově: 1. Mads Schmidt

Tags: 
Image: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů