Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Francouz Kowalski vyhrál úvodní etapu ZMJ

Litoměřice – Francouzský reprezentant Dylan Kowalski otevřel svým vítězstvím letošní 41. ročník Závodu míru juniorů. Cyklista ze země galského kohouta se rozhodl v posledních kilometrech jít do sólového úniku, který jen s těsným náskokem uhájil. Nejlepší z českých reprezentantů skončil osmnáctý Vakoč.

            Stosedmnáctihlavý peloton rozjel májové etapy z Litoměřic hodně zvolna. V předchozích letech nástup střídal nástup, ale tentokrát startovním polem zněl jakýsi klid před bouří. „Zezačátku se jelo opravdu hodně volně, až mě to zaskočilo. Nikomu se nechtělo nastupovat. Není divu, dlouho se jelo proti větru, do kterého se nikdo nehnal,“ popsal úvodní kilometry český reprezentant Michael Vakoč.

            Právě především francouzští jezdci patřili v úvodním díle k těm nejaktivnějším. Žádný z mnoha pokusů o únik neměl dlouhé trvání, avšak Francouz Jauregui si dokázal vybudovat necelou minutu, když pro sebe současně vybojoval druhou vrchařskou prémii. Čeští zástupci zůstali pozadu. „Měl jsem cíl, zkoušet to právě na vrchařských, ale vždycky jsem měl špatnou pozici. Věřím, že to budu moci napravit v dalších etapách,“ litoval Vakoč, jehož bratr Petr na ZMJ předloni skončil celkově bronzový a letos přijel mladšího sourozence do dějiště povzbudit.

            Nově postavená úvodní etapa díky prudkým výjezdům a úzkým, klikatým sjezdům prověřila technickou zdatnost letošních účastníků. Právě francouzští reprezentanti byli hlavními, kdo konkurenci dále testoval, když se snad každý z nich pustil do samostatného úniku. Ten poslední vyšel právě Dylanu Kowalskému, který využil dlouhého sjezdu do Litoměřic a na Mírovém náměstí si mohl vychutnat cenné prvenství, díky kterému se současně i oblékl do žlutého trikotu. Hlavní pole ztratilo pouhou vteřinu a v jeho útrobách byl jediný český reprezentant Michael Vakoč, který cílovou pásku protnul na osmnácté pozici.

              V průběhu druhého dne peloton prověří nejprve dopolední časovka v Třebenicích a odpolední etapa z České Lípy do Roudnice nad Labem. „Tentokrát jsme moc vidět nebyli, a tak doufám, že se to spraví,“ dodal za českou reprezentaci dosud její nejlepší článek Michael Vakoč.

Výsledky – 1. etapa: 1. Dylan Kowalski (Francie) 2:39:36, 2. Samuel Lowe (V. Británie), 3. Frederik Plesner (Dánsko), 4. Piet Allegaert (Belgie), 5. Toon Wouters (Holandsko), 18. Michael Vakoč (ČR) – všichni +0:01.

Celkově: 1. Dylan Kowalski (Francie).

Tags: 
Image: 
Vítěz 1. etapy Dylan Kowalski

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů