Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Dánové ovládli královskou etapu

Zinnwald/Terezín – Dánští reprezentanti opět ukázali svoji sílu. Při předposlední královské etapě juniorského Závodu míru se dokázali odpoutat od zbytku startovního pole a v cíli v německém Zinnwaldu slavili vítězný double a také žlutý trikot.

            Během třetího dne na peloton čekalo třikrát vystoupat na Komáří Vížku. Zatímco při prvním výjezdu se mladí junioři potili vedrem, při tom třetím se už klepali zimou a celí promočení se za bouřky už těšili na cílovou pásku. Teplota klesla o deset stupňů. Těžká stoupání ukázala, kdo je letos opravdu nejlépe přichystán a k tomu všemu se dánští závodníci rozhodli těžce potrápit svoji konkurenci. V elitní desítce byli totiž hned čtyři. „Trenér stanovil taktiku jasně – musíme odjet a hlavně pořádně spolupracovat. Jen to je cíl k úspěchu a teď musím říci, že se nespletl. V kopcích se cítím velmi dobře a i časovku umím zajet, ale kdyby mi někdo ještě ráno řekl, že se zrovna já odpoledne obléknu do žlutého, tak bych mu jen těžko věřil. Byl to ale tvrdý boj,“ řekl celý promrzlý Niklas Eg, druhý nejrychlejší cyklista dne, který se díky vyjetému náskoku stal novým lídrem závodu.

            Dánové přitom měli štěstí v neštěstí. Vedoucí Mads Schmidt měl už brzy nepříjemný defekt, díky kterému ve stoupání výrazně ztratil. Závod pro něho nakonec úplně skončil. Situaci zachraňovali jeho kolegové. Peloton se trhal už v prvním okruhu, když tempo diktovali především francouzští jezdci spolu s Dány. Z českých reprezentantů dokázal držet tempo jen Michael Vakoč. Do cíle v Zinnwaldu o pódium bojovala ujetá čtveřice Andersen, Eg, Rus Arslanov a Nor Svendsen. Černý Petr zbyl na viditelně zklamaného Nora, když pódium získali výše jmenovaní ve stejném pořadí, tedy s vítězným Andersenem. Michael Vakoč jako nejlepší český zástupce přijel po více než pěti minutách.

Novým lídrem závodu se stal v etapě stříbrný Niklas Eg, který je junior teprve prvním rokem. „Poslední etapa bude ještě hodně těžká, ale věřím, že se mi podaří trikot udržet. Tým máme výborný a vím, že se o kluky mohu opřít,“ chválil své parťáky sedmnáctiletý Dán.

Právě závěrečná nedělní etapa se startem a cílem tradičně v Terezíně odhalí, zda se dánský reprezentant nespletl.

 

Výsledky – 3. etapa: 1. Soren Andersen 2:27:11, 2. Niklas Eg (oba Dánsko), 3. Ildar Arslanov (Rusko) oba +0:01, 4. Oskar Svendsen (Norsko) +0:04, 5. Frederik Plesner (Dánsko) +0:24, 28. Michael Vakoč (ČR) +5:13.

 

Celkově: 1. Niklas Eg  7:01:59, 2. Soren Andersen (oba Dánsko) +0:10, 3. Ildar Arslanov (Rusko) +0:39, 4. Geoffrey Curran (USA) +0:45, 5. Mads Pedersen (Dánsko), 25. Michael Vakoč (ČR) +5:58.

Tags: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů