Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton Peloton Závodu míru juniorů / Junior Peace Race peloton / Course de la Paix peloton

Jste zde

Úvodní etapu Závodu míru juniorů vyhrál Nor Andersen

Litoměřice – Norský reprezentant Idar Andersen ovládl úvodní etapu 46. ročníku Závodu míru juniorů. Do cíle na litoměřickém náměstí přijel s mírným náskokem před odskočenou skupinkou a rovnou se oblékl do žlutého trikotu lídra.

„Na úvod to byla opravdu velmi tvrdá etapa, ale rozhodl náš únik čtyřicet kilometrů před cílem, který se mi podařilo zachytit. I když to v cíli mohlo vypadat jednoduše, bylo to velmi těžké. Využil jsem posledních několika zatáček ve sjezdu a získal mírný náskok, který jsem udržel až do cíle,“ sdělil spokojený vítěz Idar Andersen.

Do 1. etapy nastoupilo přesně 138 závodníků z dvaceti tří týmů a dvaadvaceti států. Na úvod jezdce čekala tradiční etapa se startem i cílem v Litoměřicích. Cyklisté se během sto dvou kilometrů seznámili s kopečky u Lovečkovic a nad Úštěkem. Zatímco v předchozích letech etapa patřila k těm „seznamovacím“ a diváci vídali hromadný dojezd, tentokrát byla situace zcela jiná a svou roli sehrál i chladný vítr. Startovní pole se začalo překvapivě velmi rychle dělit. První přitom, kdo se pustil do samostatného úniku, byl terezínský odchovanec Jan Kašpar, ale silný peloton jeho skupinu brzy dojel. Pokusů o únik ale bylo více. Rozhodující však přišel po polovině závodu. Vpředu se nakonec vytvořila silná skupina, kterou hlavní pole už nedokázalo dojet. Ve sjezdu u Žitenic z ní pak mírně odskočil právě norský jezdec Andersen, který na litoměřické náměstí přijel s třívteřinovým náskokem na druhého Holanďana Maikela Zijlaarda. Třetí cílovou páskou projel Ital Andrea Bagioli. Z Čechů byl nejlepší na pětadvacátém místě Tomáš Bárta, který přijel v hlavním poli se ztrátou necelé půl druhé minuty. Terezínský jezdec Jan Kašpar nakonec ztratil třináct minut.

V pátek na peloton čekají dvě prověrky. Nejprve dopolední časovka jednotlivců v Třebenicích a následně odpolední etapa v Roudnici nad Labem. „Věřím, že se mi žlutý trikot podaří udržet,“ netají své ambice současný lídr Andersen. „Hodně napovědět může časovka, ale rozhodující bude sobotní etapa do Německa. Věřím, že čas našich kluků přijde,“ věří svým svěřencům reprezentační kouč Česka Tomáš Konečný.

Výsledky – 1. etapa (Litoměřice, 102,5 km):

1. Idar Andersen (Norsko) 2:41:45

2. Maikel Zijlaard (Nizozemsko) +0:03

3. Andrea Bagioli (Itálie)

4. Cole Davis (USA)

5. Daan Hoole (Nizozemsko) všichni +0:21

25. Tomáš Bárta (ČR)

27. Richard Holec (ČR)

36. Daniel Rybín (Euroregion) všichni +1:20

80. Karel Vacek (ČR) +1:38

85. Matouš Měšťan (ČR) +1:59

96. Vojtěch Sedláček (ČR) +3:02

97. Daniel Babor (ČR) +3:10

105. Jan Kašpar (Euroregion) +13:43

Tags: 
Image: 

Theme Danland modified and web mastered by Vojtěch — 2011. Facebook: Závod míru juniorů